Väčšinou naše stravovanie nie je v prirodzenej rovnováhe. Existuje nezdravá a zdravá strava. Pravdepodobne už ste si všimli ten rozruch, ktorý vyvolalo zdravé stravovanie. Učili nás, že mäso nám dodá bielkoviny a uhľohydráty nám zvýšia energiu, mlieko nám dáva vápnik a ešte k tomu by sme mali napríklad jesť vitamíny vo forme tabliet. Väčšina z nás sa takto stravuje, však? Výsledkom je obezita, vysoký krvný tlak, osteoporóza, artritída, autoimunitné ochorenia, problémy s trávením, choroby srdca, rakovina a mnoho ďalšieho.
Problémom je, že to, čo dnes nazývajú diétou je nesprávna cesta. Dôkazom sú práve chronické choroby, rakoviny a infarkty, ktoré postihujú každým rokom viac a viac ľudí. Povedzme si úprimne, že väčšina ľudí sa stravuje nezdravo. Na svete je ale aj zdravá strava, o ktorej by ste mali určite vedieť!
Čo je zdravá strava?
Zdravá strava je strava, ktoré zlepšuje zdravie a môže dokonca uzdraviť telo v závislosti od jeho výživy a chemického zloženia. Zdravé potraviny sú väčšinou rastlinného pôvodu, obsahujú minerály, vitamíny, esenciálne mastné kyseliny a množstvo fytochemikálií, ktoré zlepšujú zdravie.
Uveďme si pár príkladov:
Brokolica má vysoký obsah antioxidantov, obsahuje množstvo protinádorových zlúčenín a chráni telo pred chorobami srdca.
Citrusové plody majú zlúčeniny, ktoré pomáhajú organizmu odstrániť karcinogény, čím sa znižuje riziko vzniku rakoviny.
Citrónom a limetkám sa pripisujú mnohé zásluhy a navyše si poradia s rakovinou akéhokoľvek typu. Takže neváhajte a pridajte si šťavu z týchto plodov do vody alebo čaju každý deň!
Hrozno obsahuje fytochemické látky, ktoré chránia DNA pred poškodením.
Mnohé druhy zeleniny (ružičkový kel, bok choy, brokolica, kapusta, karfiol, mrkva, kel, pór, paprika, cvikla, cesnak, cibuľa a petržlenová vňať) v sebe ukrývajú prospešné fytochemikálie pôsobiace ako prevencia rakoviny.
Tekvica obsahuje karotenoidy, ktoré posilňujú imunitný systém, zabraňujú vzniku nedostatku vitamínu A, umožňujú správnu bunkovú komunikáciu.
Zdravá strava a jej charakteristika
Vysoký obsah vody: V ľudskom tele je v priemere 75% vody. Je teda zrejmé, že telo potrebuje vodu, aby sa udržalo zdravé a fungovalo správne. Preto je veľmi dôležité piť dostatok vody. Je tiež rozumné jesť ovocie a zeleninu, pretože majú prirodzene vysoký obsah vody. Ak rozkrájate akékoľvek ovocie, vytečie z neho šťava. Táto šťava, ktorá je vlastne vodou, zabezpečuje, že všetky živiny a vitamíny, ktoré sú v týchto potravinách, sa prenášajú do čriev, kde sú absorbované a používané v tele. Potom voda odvádza odpadové produkty z tela cez pot, moč a stolicu.
Zdravá strava je ľahko stráviteľná: Ovocie a väčšina zeleniny je veľmi ľahko stráviteľná. S výnimkou hustejšieho ovocia, ako sú banány a avokádo, prechádza čerstvé ovocie priamo cez žalúdok do 30 minút, potom do čriev, kde sa trávi a vstrebáva. Jedlo zo zeleniny je mimo dosah žalúdka do 3 hodín. Žiadna bolesť, žiadne ťažkosti!
Zásaditosť v tele: Telo je mierne alkalické, s hodnotou pH, ktorá je medzi 7,35 a 7,5. Ovocie a zelenina sa po strávení zalkalizujú. Po prispôsobení sa neutralizujú akékoľvek kyseliny v tele a zabraňujú vzniku/znižujú zápal kdekoľvek v tele. Mierne zásadité prostredie je ideálne pre zdravie a predchádza vzniku chorôb. Ak chcete zachovať harmóniu v tele, má zmysel udržiavať tento stav zásaditosti tým, že budete jesť ovocie a zeleninu.
Vysoký obsah vlákniny: Vďaka vysokému obsahu vlákniny, ovocie aj zelenina ľahko prechádzajú tráviacim systémom, čím zabraňujú zápche a závažnejším problémom trávenia.
Minerály: Rastliny posielajú svoje korene veľmi hlboko do pôdy, aby absorbovali minerály, ktoré následne spracujú na vitamíny, bielkoviny, organické minerály, aminokyseliny, esenciálne mastné kyseliny a ďalšie živiny a zlúčeniny, ktoré sú prospešné pre telo. Konzumáciou ovocia, zeleniny, orechov, semien a obilnín sme v priamom kontakte s týmito prospešnými látkami.
Zdravá strava má súvis s dlhovekosťou:
Dr. Alexander Leaf niekoľko rokov študoval najstarších ľudí na svete a publikoval svoje zistenia v januárovej edícii National Geographic z roku 1973. Zistil, že na svete sú tri miesta, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku a netrpia žiadnymi chorobami. Išlo o skupiny ľudí z Ruska, Ekvádora a Pakistánu. V tom čase nikto z týchto domorodých obyvateľov netrpel chorobami moderného životného štýlu, ako je obezita, cukrovka, rakovina a srdcové choroby! V priemere bývali starší ako 100 rokov a v tomto veku boli všetci muži ešte fyzicky aktívni a stále mali deti. Mimochodom, 70-80% ich stravy pozostávalo zo surového ovocia a zeleniny. Jedlo na zamyslenie!
Zlepšovače imunitného systému: Bolo dokázané, že vlašské orechy, para orechy a mandle sú mocným spojencom pri zlepšovaní imunitného systému. Orechy sú ťažko stráviteľné, pretože obsahujú veľa oleja, takže jedzte len malé množstvá naraz – napríklad ako priame občerstvenie alebo nakrájané a posypané v zeleninovom šaláte. Alternatívou sú orechové mlieka, ktoré sú vhodné na pitie, varenie a pečenie, pričom sú navyše ľahšie stráviteľné ako živočíšne mlieko.
Bielkoviny: Väčšina ,,mäsožravcov“ sa obáva, že ak budú jesť rastlinnú stravu, budú trpieť nedostatkom bielkovín. Očividne si neuvedomujú, že bielkovina je stavebným kameňom každej časti rastliny. Preto všetky druhy zeleniny vrátane strukovín, orechov, semien a zŕn obsahujú všetky aminokyseliny. Niektoré z nich obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny (aj tie, ktoré telo nedokáže zlučovať a musíme ich príjímať potravou). Doprajte si celozrnný sendvič s arašidovým maslom alebo ryžu, fazuľu, a získate všetky aminokyseliny, ktoré potrebujete! Takže, rozmanitá rastlinná strava zabezpečí, že budete mať všetky aminokyseliny, ktoré potrebujete pre zdravie.
Ovocie je najlepšie zdravé jedlo
Zo všetkých jedál, ktoré sa odporúčajú pri zdravej výžive, je ovocie zďaleka tým najlepším jedlom, pretože:
-
Obsahuje najviac vody zo všetkých jedál.
-
Je ľahko stráviteľné, vyžaduje na trávenie menej energie ako ktorékoľvek iné jedlo.
-
Krátko po zjedení rozloží a uvoľní svoje výživné látky v našich črevách.
-
Má najvyššiu životnú silu, obsahujúcu všetky minerály, vitamíny, sacharidy, aminokyseliny a mastné kyseliny, ktoré ľudské telo vyžaduje pre zdravie.
-
Obsahuje živiny v najjednoduchšej forme, pripravené na absorpciu a prispôsobenie sa, napr. fruktóza je monosacharid, ktorý sa ľahko premení na glukózu, mastné kyseliny nepotrebujú žiadnu premenu a aminokyseliny nachádzajúce sa v plodoch sú taktiež pripravené na vstrebávanie.
-
Obsahuje vysoké množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, ktorá udržuje črevo čisté.
-
Nezanecháva v organizme žiadny toxický odpad!
-
Podporuje stratu hmotnosti vďaka vysoko kvalitným kalóriam, najmä ak si dáme ovocie do prázdneho žalúdka.
-
Netreba ho tepelne upravovať. Ovocie je skutočné rýchle občerstvenie!
Dá sa teda povedať, že je dôležité vedieť o zdravom stravovaní, aby sme mohli robiť rozumné rozhodnutia. Ľudia, ktorí prešli na rastlinnú stravu, väčšinou potvrdia výrazné zlepšenie zdravia, niektorým sa podarilo dokonca zvrátiť chronické ochorenia vrátane rakoviny. Ak trpíte určitým problémom, dokonca aj malým, otravným, akým je plynatosť, zvážte zmenu stravy.
Pravidelná a vyvážená zdravá strava nám môže byť skvelým pomocníkom pri zlepšení nášho zdravotného stavu a tým činom aj pomôcť zabrániť vzniku vážnejších chorôb, alebo ich eliminovať.
TIP: Goji – elixír mladosti a krásy nájdete v obchode Himalyo
/ pri použití kódu 2037 získate 10% trvalú zľavu /
Produkty Himalyo: Goji – Goji juice, sušené plody a tablety / Rakytnik – Rakytnik juice, tablety.