Potreba piť mlieko a konzumovať mliečne výrobky bola prostredníctvom našich médií vsunutá do nášho mozgu a prostredníctvom naliehania našich rodičov, ktorí boli ovplyvnení médiami. Pre ľudí je preto ťažké oddeliť slovo “vápnik” od mlieka. V podstate silné kosti sú spojené s mliekom a doplnkami vápnika v civilizovanom svete, kde je rednutie kostí bežné a nikto nevie, prečo.

Medzitým, primitívne spoločnosti nepijú mlieko, majú malý prístup k mlieku, nikdy neužívajú výživové doplnky a naopak majú silné kosti.

Aká je teda pravda o tomto minerále?

Vápnik hrá v tele niekoľko úloh. Okrem vývoja a udržiavania silných zubov a kostí je tiež zodpovedný za svalovú kontrakciu, nervovú signalizáciu a sekréciu určitých enzýmov a hormónov.

U osoby, ktorá ho nemá dostatok sa môže vyvinúť znecitlivenie prstov a palcov, kŕče, svalové kŕče, únava, duševné otupenie, strata chuti do jedla a abnormálne srdcové údery.

Osoba, ktorá nadmerne konzumuje vápnik (najmä z doplnkov), môže trpieť obličkovými kameňmi, zvýšeným rizikom ochorenia srdca a kalcifikáciou mäkkých tkanív.

Dôsledkom je, že musíme mať správne množstvo správneho typu minerálu.

VÁPNIK A JEHO RASTLINNÉ ZDROJE 

Vápnik je minerál, ktorý všetky zvieratá dostanú skrz konzumovania rastlín. To je dôvod, prečo zvieratá, ktoré konzumujú trávu a lístie majú veľké a silné kosti. V rastlinách je tento minerál k dispozícii vo forme, ktorá je od 40% do 60% absorbovateľná telom. Je to preto, že potraviny na báze rastlín sú ľahko stráviteľné a prispôsobiteľné telu.

Vápnik je dostupný v zelenej listovej zelenine, napríklad ako je kel a špenát. Preto ak budete jesť veľa zeleného, nikdy sa nemusíte starať o nedostatok. To vysvetľuje, prečo majú primitívne spoločnosti, ktoré jedia veľa zeleniny a veľmi málo mäsa a mlieka, silné kosti. Ďalšími zdrojmi sú čínska kapusta (bok choy), okra, brokolica, zelená fazuľa, mandle, šošovica, všetky druhy fazúľ, cícer, orechy a semená. Ovocie tiež obsahuje minerály, hoci hladiny sú nižšie ako v zelenine.

Aby ste získali dostatok vápnika, konzumujte rôzne druhy zeleniny a ovocia, ktoré poskytujú celý rad ďalších minerálov, vitamínov a ďalších prospešných fytochemikálií.

AKO SA MLIEKO STALO POPULÁRNYM PRE VÝVOJ SILNÝCH KOSTÍ?

Silná reklama, ktorú vykonal mliekarenský priemysel, nás presvedčila, že musíme konzumovať veľa mlieka a iných mliečnych výrobkov, aby sme mali silné kosti. Prečo potom ľudia na Západe, kde je veľmi vysoká spotreba mlieka, trpia osteoporózou? Odpoveďou je, že inzerenti pravdepodobne šíria veľkú lož, aby presvedčili ľudí konzumovať mlieko a tým udržali mliekarenský priemysel životaschopný. Mlieko je príčinou slabých kostí. Mlieko nám nedáva vápnik v dostatočnom množstve; ono nás naopak zbavuje tohto veľmi dôležitého minerálu a necháva naše kosti slabé!

TOTO SA DEJE V TELE:

Počas trávenia mliečne bielkoviny produkujú kyseliny, ktoré sú absorbované v tele. Prirodzená hodnota pH tela je medzi 7,35 a 7,45 – čo znamená, že telo je prirodzene mierne zásadité. Ak mlieko spôsobuje, že telo je trochu kyslé, telo reaguje tým, že vylučuje vápnik z kostí (ktorý je zásaditý), aby neutralizoval kyselinu. Potom minerál opustí telo močom. Čím viac mlieka konzumujeme, tým viac minerálov je ukradnutých z kostí a tým slabšie sú kosti. Stručne povedané, mlieko prispieva k rozvoju osteoporózy.

Ak máte osteoporózu a máte viac ako 50 rokov, môžete z toho viniť menopauzu. Pravdou je, že strata vápnika z kostí sa stáva postupne kvôli konzumácii potravín produkujúcich kyseliny a v dobe, keď sa jedná o 50. roky života, kosti sú slabé a zlomeniny sú bežné. Podporuje to skutočnosť, že väčšina starších žien v Afrike a na Ďalekom východe netrpí osteoporózou a len tie, ktoré prijali západnú stravu, majú problémy.

FAKTORY, KTORÉ OVPLYVŇUJÚ ABSORPCIU VÁPNIKA

  • Vek – Deti absorbujú asi 60% vápnika v potravinách, ktoré používajú na rast kostí. Účinnosť absorpcie sa však u dospelých postupne znižuje na približne 20%.
  • Tehotenstvo – Tehotné ženy majú tendenciu absorbovať viac minerálov, pravdepodobne preto, lebo sú viac potrebné pre kosti dieťaťa.
  • Množstvo konzumovaného vápnika – Príliš veľa minerálov bráni jeho vstrebávaniu.
  • Príjem vitamínu D – Vitamín D pomáha pri vstrebávaní vápnika, preto sa odporúča, aby ľudia často pobývali na slnku alebo užívali doplnky vitamínu D.
  • Oxalová a fytová kyselina – Zistilo sa, že tieto dve kyseliny ovplyvňujú absorpciu vápnika, ale aj to, že tí, ktorí jedia vyváženú stravu, nie sú dotknutý. Pri konzumácii rôznych druhov jedál sa zavádza rovnováha v strave, a preto tento problém odstraňuje.
  • Bielkoviny, sodík, alkohol a kofeín – Diéta, ktorá obsahuje vysoké množstvá bielkovín, sodíka, kofeínu a alkoholu, bráni absorpcii a udržaniu vápnika. V skutočnosti vedie k strate tohto minerálu, čo účinne oslabuje kosti.

Konzumácia mliečnych výrobkov a živočíšnych bielkovín vedie k strate vápnika, pretože spôsobujú kyslosť v tele. Jediným efektívnym a bezpečným spôsobom prístupu k minerálu je konzumácia rôznych rastlinných potravín. Rovnováha je to, čo by ste mali hľadať.